Monday, July 26, 2010

TEMPOYAK

Cara membuat :

Bahan 1 durian ranum 250 gr,
1 cabe merah segar cuci dulu,
garam laut

Hancurkan dan remat pulp durian dengan garam, sediakan plastic bak yang ada tutupnya,alasi dengan daun pisang (layukan dulu diatas api, dan bersihkan) masukkan adonan pulp durian, taruh cabe diatasnya, tutup dengan daun pisang, dan tutup plastik bak.Bungkus dengan kain, taruh ditempat yang aman (diatas lemari) selama 10 hari.

Olahan nya :

Sambal Tempoyak style Sarawak

Bahan-bahannya:

2 Sendok tempoyak
Segenggam udang kering - direndam
2 biji bwg besar - dikisar
4 ulas bwg putih - dikisar
segenggam cili padi -dikisar
2 biji cili merah- dikisar
Garam & gula secukup rasa

Cara-caranya:

Tumis bahan kisar hingga terbit minyak.Kemudian masukkan tempoyak dan udang kering.Jangan lupa masukkan garam & gula. Slps itu masak seketika.Dan bolehlah dipadamkan api...

No comments:

Powered By Blogger